Mountainbike for begyndere - del 2: MTB-sprog – RAKNA

Klar til eventyr I Fri Fragt fra 350 kr. I Fri ombytning I 2 mdr. retur

Mountainbike for begyndere - del 2

Mountainbike for begyndere - del 2

Drop, Berms, senders – “det pump track ordner jeg” 

Som nybegynder inden for MTB har du måske et hav af spørgsmål om alt fra udstyr til MTB, termer, gode spor, klubber med videre. Nogle af alle de spørgsmål vil vi forsøge at svare på i denne udgave af vores føljeton “Mountainbike for begyndere”. 

 

Der er mange udtryk i MTB-verdenen, og som nybegyndere på MTB kan det måske føles som om, det er et helt nyt sprog, du skal lære. Mountainbikes særlige terminologi og fraser bruges til at beskrive forskellige aspekter ved sporten – men bare rolig du lærer det hurtigt. Vi har samlet 8 udtryk, som er gode at kende som nybegynder på mountainbike. 

>> Læs også vores blog “Mountainbike for begyndere – del 1”. 

 

Inden du går helt i panik over alle de nye udtryk og ord, så husk at mange MTB-entusiaster glade cykler afsted på tur uden at kende til alle udtryk, og forståelse af diverse MTB-termer er heller ikke vigtig for at kunne tale med andre mountainbikere. Det er i bund og grund fuldstændig ligegyldigt i forhold til dit udbytte og din oplevelse, meeen – det er også lidt fedt at kunne være med på lingo’et og smide om dig med alle de skønne fraser.  

1# En af de grundlæggende termer i mountainbiking er "singletrack". Singletrack er en smal sti, der kun er bred nok til en enkelt cyklist ad gangen. Et singletrack kan variere i sværhedsgrad og terræn, og det er ofte det primære valg for mountainbikere. Når du støder på en anden rytter på singletracket, er det almindeligt at sige "rider back" for at indikere, at du vil passere dem. 

2# "Drop" er en anden almindelig term i MTB-verdenen. Et drop henviser til en afsats eller et hul, hvor stien falder pludseligt nedad. Drops kan variere i størrelse og sværhedsgrad, og det er vigtigt at kontrollere din hastighed og teknik, når du navigerer ned ad dem. Hvis du ser en anden rytter foran dig, der skal tage et drop, kan du råbe "drop ahead" for at advare dem. 

3# Når du kommer på tværs af en opadgående stigning, kan du bruge frasen "climbing" eller "hiking". Dette signalerer til andre ryttere, at du er ved at tackle en stejl bakke og muligvis har brug for mere plads til at bevæge dig opad. Det er også almindeligt at bruge udtrykket "hiker up" for at advare andre om, at du kommer bagfra, og de skal give plads til at passere. 

4# "Berms" er sving med forhøjede kanter. De er konstrueret til at hjælpe ryttere med at opretholde fart og stabilitet, når de drejer. Når du nærmer dig en berm, kan du sige "berm ahead" for at lade andre vide, at der er et sving lige rundt om hjørnet. 

5# En anden vigtig term er "line choice", hvilket betyder at vælge den bedste linje eller rute gennem et teknisk afsnit af stien. Nogle gange kan en sti have forskellige muligheder, så det er vigtigt at vælge den linje, der passer bedst til dine evner og forholdene på ruten på det givne tidspunkt. Når du kører bag en anden rytter, er det høfligt at lade dem vælge deres linje, medmindre du overhaler dem. 

6# Når du passerer en anden rytter på sporet, er det god praksis at sige "on your left" eller "on your right", afhængigt af hvilken side du vil passere på. Dette giver den anden rytter besked om, at du kommer forbi, og de kan trække sig til siden for at give dig plads. Det er også vigtigt at give dem nok plads og passere dem sikkert, især hvis sporet er smalt eller teknisk. 

7# Nogle andre termer, der er værd at nævne, inkluderer "pump track", som er en sløjfe af forhøjninger og neddykninger, der bruges til at generere fart ved at pumpe dine arme og ben.

8# "Tabletop" henviser til en hoprampe med en flad top, hvor der er et mellemrum mellem afsatsen og landingen. "Drops", som nævnt tidligere, er også kendt som "senders" eller "sendy jumps" i nogle kredse. 

 

Hvis du er ny på MTB-sporet og ikke er sikker på, hvad du skal gøre i en bestemt situation, så skal du endelig spørger.  Mountainbikere er generelt meget venlige og hjælpsomme - let for os at sige, hehe - og de vil elske at give dig råd eller tips. 

Hvis du kommer på tværs af en gående eller en anden person, der ikke cykler, er det høfligt at sænke farten en smule. Vis hensyn og respekt for andre, der deler sporet, og sørg for at give dem nok plads til at bevæge sig komfortabelt. 

Hos RAKNA taler vi meget om “Trail-karma”. Det er ikke en universel frase, men så alligevel – trail-karma handler om at hilse pænt på dem, du møder på sporet, at behandle naturen vi cykler og leger i med respekt og dele glæden ved MTB med hinanden. 

 >> Måske du også er interesseret i at læse om "MTB spor i Midtjylland for begyndere og erfarne".

Mountainbike er en dynamisk sport med en bred vifte af teknikker og udtryk. Jo mere du bliver fortrolig med terminologien og de særlige fraser, jo bedre rustet er du til at kommunikere med andre ryttere og navigere sikkert på sporet. Husk altid at være opmærksom på dine omgivelser, vise hensyn til andre og nyde den fantastiske oplevelse, som MTB-sporten har at tilbyde. 

Vær opmærksom på, at alle de nævnte termer og fraser kan variere lidt afhængigt af den specifikke region eller mountainbike-kultur. Og et sidste råd er altid at være åben for at lære og tilpasse sig den lokale praksis, når du cykler i nye områder. 

God tur!

Ædre post
Nyere post

Skriv en kommentar

vil du med på eventyr?

Bliv en del af vores fællesskab og få nyheder, træningstips og gode oplevelser i din indbakke.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søg

RAKNA >> Mountainbike tøj i kvalitets merino

Kurv

Din kurv er tom
Shop nu