RAKNA har mødt Kim til en hyggelige snak om det sociale aspekt ved MTB og nørderi omkring sporbygning (Tips til spor er nederst).
Kim Sørensen er 47 år og er oftest at finde på sin mountainbike på sporerne omkring Bjergskov og Danmarks Tag (ved Sletten). “Det er også altid spændende at udforske andre spor og komme nye steder hen”, fortæller Kim, “men jeg bliver ofte lidt skuffet – jeg er meget glad for hjemmesporerne”. Når Kim udforsker andre spor er det også for at få inspiration til sporbygningen, han er nemlig frivillig og har hjulpet med sporbygningen i Bjerge.
Kim har cyklet MTB siden 2006. Tidligere har han surfet på høj plan, men han fik øjnene op for mountainbike, da han manglede en vintersport. Kondien var svær at holde ved lige på vandet i vinterhalvåret, når vind og vejr blev for udfordrende. “MTB gav mig en fantastisk kondi og en vanvittig god balance”, fortæller Kim. Både en god kondi og balance er vigtige elementer i vindsurfing, og selvom det gik godt med at surfe, så oplevede Kim, at MTB langsomt, men sikkert, tog pladsen fra surfingen. Modsat turene på vandet, som ikke alle var en succes på grund af vejrforholdene, og han måtte vende skuffet hjem, så oplevede han, at alle MBT-turene var gode. Og som Kim selv siger: “Der var succes hver gang, og jeg kom glad hjem fra mine turer i skoven.”
Kims forelskelse i cyklen, og alt det som følger med, er ikke til at tage fejl af. Og til spørgsmålet, “Kim, hvad gør MTB for dig?”, svarer han: “Det er en stil. Her snakker alle med alle, og der er altid en fed stemning og højt humør”. Han fortsætter: “Også er det bare super fedt at være med i en klub. Der opstår mange venskaber, og vi får mange fælles oplevelser.”.
Kim er meget engageret i sin klub og er aktiv i klubarbejdet. Her nørder han spor med de andre frivillige og er med i planlægningen af nye spor. Han kører med et smil ud med trillebøren, når sporet skal opbygges, men han er også med til al den planlægning, som foregår inden sporet kan laves. “Alt er frivilligt arbejde, og det er vigtigt”. Kim sætter en ære i den frivillige indsats, og for ham har det stor betydning, at han kan være med til at give noget igen – til både klub og skov.
Hvordan foregår sådan en sporbygning? Kim sætter os ind i processen omkring sporbygning ved Bjerge skov: “Først får vi den gode idé. Så bliver der tegnet linjer op i skoven og sat flag op, (som markør for hvor sporet skal være). Og så er der nogle fra holdet, som får skovfogden med i processen.” Skovfogden er en vigtig medspiller, da han tjekker op på forholdene omkring det planlagte spor, han sparer med klubben og sikre, at der bliver taget de nødvendige hensyn. Så tænker du måske - hvilke hensyn? For selvom det kan virke ligetil at lave et nyt mountainbikespor i en skov, så skal der tages hensyn til både skov og dyr. De må sikre sig, at det nye spor ikke placeres midt i en yngleplads eller på anden vis kommer til at forstyrre naturens gang i skoven.
For Kim er hensynet til naturen en top prioritering. Som han siger: “selvfølgelig skal der cykles, men omgivelserne er også en stor del af oplevelsen”.
“Vi kommer ud for at opleve naturen og stresse af, så det er kun rimeligt, at vi passer på den”
Kim fortæller videre, at alt afhængigt af klubben, kan der gå 1-2 år fra processens start til første spadestik. Planlægningen kører måske fremad, men så pludselig sker der ændringer, som ingen har forudset - så er der pludselig en musvåge, som har en rede, og så skal sporet flyttes. Nogle gange ender sporet med at blive helt anderledes, end det spor som var på tegnebrættet i begyndelsen.
På selve dagen for sporarbejdet graves der 2 km spor ud på 6 timer, alt gjort med frivillige kræfter - Wow, siger vi bare – Alt laves på én gang. Det sidste der tilføjes er hop og berms.
Interviewet sidste spørgsmål omhandler, hvordan du bedst kommer i gang med mountainbike. Svaret fra Kim kommer prompte: “Meld dig ind i en klub – og find en god træner. Du kan selvfølgelig sagtens cykle og lære MTB uden en træner, men en god træner kan virkelig hjælpe dig godt på vej”. Kim anbefaler også, at der investeres i et kursus: “På et kursus kan du lære mere på en weekend, end du kan lære dig selv på et helt år. Og find nogle at cykle med – du kommer oftere afsted, når du har én at følges med”.
Kims anbefaling -
Spor i Danmark for nybegyndere:
- Spor i Juelsminde, blåt og rødt
- Horsens – det blå spor ved Bygholm sø
- Spor rundt om i Silkeborg – her er noget for alle, så også flere niveauer kan cykle sammen.
Du kan finde Kim på Instagram: kimsurfer12